پیچ خشکه که به آن پیچ فولادی هم گفته می شود، پیچی سخت و ساخته شده از کربن استیل می باشد و در مقایسه با پیچ های معمولی، دوام و استحکام آن بسیار بالاتر است. این پیچ به شکل استوانه ای و دارای شیارهای مارپیچی می باشد و به دلیل مقاومت زیاد، قادر به تحمل وزن زیادی است. پیچ خشکه در صنایع خودروسازی، قطعه سازی، ساختمان سازی و سوله سازی، پتروشیمی، صنعت نفت، سدسازی و… کاربرد دارد البته در هر یک از صنایع، از گرید مناسب پیچ خشکه شامل گرید 8.8، گرید 10.9، گرید 12 و… استفاده می شود
پیچ خشکه با توجه به مشخصات فنی و ویژگیهای ظاهری که دارد، از پرکاربردترین اتصالات در صنایع مختلف است و از آن در صنعت ساختمان سازی، مبلمان سازی، ماشین آلات و… استفاده میشود. این پیچ دارای جنس فولادی ضد زنگ است و از گریدهای متفاوتی هم تشکیل شده است. پیچ فولادی با گرید بالاتر، مقاومت بیشتری در برابر فشارها دارد و مناسب استفاده در صنایع سنگینتر است اما پیچ با گرید پایینتر در صنایعی که فشار زیادی نیست، استفاده دارد. اگر تصمیم به خرید پیچ خشکه دارید، در ادامه این محتوا با سنترال پیچ همراه باشید تا راهنماییهای لازم را دریافت کنید.
پیچ خشکه چیست؟
پیچ خشکه یکی از اتصالات مورد استفاده در انواع صنایع است که از فولاد ضد زنگ ساخته شده است. این نوع پیچ به اسم پیچ فولادی نیز شناخته میشود و در ساخت آن از مفتول CK45 استفاده شده است، پیچ خشکه در شکلهای ظاهری و گریدهای متفاوتی تولید میشود و خریدار باید با در نظر گرفتن نیاز ویژه صنعت خود، پیچ با شکل ظاهری و گرید مناسب را خریداری نماید. هر چقدر که گرید پیچ بالاتر باشد، مقاومت آن در برابر فشار بیشتر خواهد بود و میتوان از آن در صنایع سنگینی مانند ساختمان سازی استفاده کرد اما پیچ با گرید کمتر، مقاومت کمتری در مقابل فشارها دارد و کاربرد آن در صنایع به نسبت سبکتر است.
مدلهای مختلف پیچ خشکه
پیچ فولادی از نظر شکل ظاهری شامل دو مدل نیم رزوه و تمام رزوه است که نوع نیم رزوه، کاربریهای گستردهتری دارد. همچنین این پیچ از لحاظ اندازه در انواع میلیمتری، درشت و اینچی تولید میشود که نوع میلیمتری، بیشترین استفاده را در صنایع مختلف دارد.
مشخصات پیچ فولادی
برای بررسی مشخصات پیچ خشکه به ویژگیهای ظاهری و فنی آن اشاره میکنیم که در ادامه، به توضیح هر کدام از این مشخصات میپردازیم:
ویژگی ظاهری پیچ فولادی ، متریالی است که در ساخت آن استفاده شده است و شامل دو نوع خالص و ناخالص میباشد. پیخ خالص از 25 الی 55 درصد کربن، 35 درصد فسفر و 35 درصد سولفور تشکیل شده است همچنین پیچ ناخالص شامل 15 الی 40 درصد کربن و حداکثر 6 درصد منگنز کروم یا بروم میباشد. این پیچ را میتوان در انواع پیچ آلن شش گوش، پیچ hv و… در بازار یافت. به بیانی، تمام پیچها امکان تبدیل شدن به پیچ فولادی را دارند اما باید در ترکیبات ساخت آنها از مقدار قابل توجهی کربن استفاده شود.
در بحث مشخصات فنی پیچ فولادی باید گفت که میزان کربن استفاده شده در ساخت این پیچ بیشتر از میزان کربن پیچ آهنی است و به همین دلیل، وزن بالاتری هم دارد. پیچ فولادی حتما باید در کنار مهره خشکه استفاده شود و استفاده از مهرههای آهنی برای این پیچ، ممکن نیست زیرا مهره آهنی، رزوه مناسبی نمیدهد و تاثیر منفی در مقاومت اتصالات خواهد داشت.
انواع گرید پیچ خشکه
پیچ فولادی در انواع گرید یا کلاس موجود است. گرید پیچ شامل دو عدد میباشد که با یک نقطه از هم جدا میشوند. عدد اول، نشاندهنده حداکثر تحمل تنش و عدد دوم هم نسبت تنش تسلیم به حداکثر تنش را نشان میدهد. انواع گرید این پیچ را در ادامه بررسی کردهایم:
پیچ گرید 8.8
پیچ خشکه با گرید 8.8 دارای کمترین میزان کربن در مقایسه با سایر پیچهاست و در دستهبندی پیچهای نرم قرار میگیرد. با توجه به میزان گرید، این پیچ قادر به تحمل وزن 80 کیلوگرم است و ظرفیت تنش آن نیز برابر با 800 نیوتن بر متر مربع است. ظرفیت تحمل وزن پیچ خشکه گرید 8.8 حدود 30 کیلوگرم بیشتر از ظرفیت تحمل پیچهای آهنی است.
پیچ گرید 10.9
پیچ خشکه با گرید 10.9 دارای میزان کربن بیشتری در ساختار خود است و به دلیل داشتن سختی بیشتر، ظرفیت تحمل آن نیز بالاتر بوده و برابر با 100 کیلوگرم میباشد. این پیچ در قطرهای 5 الی 42 میلیمتر ساخته میشود و ظرفیت تحمل تنش آن برابر با 940 مگاپاسکال است. بیشترین کاربرد پیچ فولادی گرید 10.9 در صنایع نفت و گاز میباشد.
پیچ گرید 12.9
بیشترین میزان کربن در ساخت پیچ فولادی گرید 12.9 استفاده میشود و به همان نسبت، درجه سختی و مقاومت بسیار بالاتری هم دارد. محدوده وزنی 120 کیلوگرم را این پیچ میتواند تحمل کند. از پیچ گرید 12.9 در صنایعی که حساسیت بالایی دارند، استفاده زیادی میشود مانند صنعت پتروشیمی و نفت و گاز.
کاربردهای پیچ فولادی
هر یک از انواع پیچ فولادی با توجه به میزان مقاومت و انعطافپذیری که دارند، در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند از جمله آنکه:
- برای اتصالات مکانیکی مانند اتصالات پایههای ماشین آلات و سیستمهای فرمانی استفاده میشود.
- برای اتصال لولهها و سیستمهای لوله کشی، اتصال لولههای بخار و گاز در صنایع، مورد استفاده قرار میگیرد.
- برای اتصالات الکتریکی مانند اتصال کانکتورهای الکتریکی کاربرد دارد.
- در صنعت خودروسازی برای اتصال قسمتهای مختلف خودرو، استفاده میشود.
- در ساختمانسازی از پیچ خشکه استفاده میشود.
- و…
مزایا و معایب استفاده از پیچ خشکه
استفاده از پیچ فولادی میتواند باعث مزایا و معایبی برای صنعت شود از جمله آنکه:
- نصب پیچ فولادی بر روی دیوارها و سقفها به سرعت است و فرایند آسانی هم دارد.
- پیچ خشکه را میتوان بر روی دیوارهای خشکی و پلاستر نصب کرد و لزومی به پیش برداشت قبلی نیست. همین عامل باعث افزایش سرعت نصب میشود.
- این پیچ دارای سر 6 گوش است و به همین دلیل مقاومت آن در برابر نیروهای جانبی به نسبت پیچ سر تخت، بسیار بیشتر است.
- پیچ فولادی، کاربریهای محدودی دارد و عمده استفاده از آن برای اتصال قطعات با مقاومت بالاست اما برای اتصال دادن قطعاتی که مقاومت کمی دارند مانند چوب یا مصالح نرم، رایج نیست.
- این پیچ، غیرقابل بازیابی است و بعد از نصب کردن پیچ اگر نیاز به باز شدن آن باشد، باید قسمتی از مصالح تخریب شود.
- نصب پیچ خشکه با استفاده از تجهیزات خاصی ممکن است.
- برای نصب پیچ باید سطح صاف و محکمی ایجاد شود.
خرید و قیمت پیچ خشکه از فروشگاه سنترال پیچ
قیمت پیچ خشکه با توجه مشخصات و گرید آن تعیین میشود و بهتر است برای اطلاع از قیمت دقیق، با فروشگاه سنترال پیچ تماس گرفته و استعلام بگیرید. این فروشگاه، همه نوع پیچ و مهره مناسب استفاده در صنایع مختلف را دارد و کارشناسان میتوانند شما را برای انتخاب پیچ مناسب صنعتتان راهنمایی کنند. هم اکنون میتوانید تماس بگیرید و مشاورههای لازم را دریافت نمایید.